Op 8 oktober 2010 zijn meer dan 100 mensen getuige van de geboorte van mijn boek Het Parijs van Isis aan de Universiteit van Tilburg. De aanleiding van het boek was de reis die ik gevraagd was te organiseren naar een Europese hoofdstad die een verbinding heeft met het vrouwelijk goddelijke. Voor mij was de keuze snel gemaakt: Parijs. Ergens had ik een keer gelezen dat deze naam afkomstig is van Par Isis (nabij Isis) en dit gegeven wilde ik dolgraag verder uitpluizen.

De geplande hand-out voor de reizigers werd mijn eerste boek! Vol trots kan ik vertellen dat het boek heel goed is ontvangen (zie recensies) en dat Biblion o.a. vermeldt dat het boek uiterst leerzaam en informatief is.

Het Parijs van Isis, mijn onderzoek naar een verborgen geschiedenis

‘Par-Isis zou in de loop der tijden verbasterd zijn tot Paris en zodoende de Franse hoofdstad haar naam hebben gegeven’. Deze uitspraak heeft mij altijd geïntrigeerd. Toen ik in het najaar van 2009 gevraagd werd om een stadsreis te organiseren naar Parijs was er geen twijfel mogelijk. Dit was de kans om eindelijk het mysterie van Par-Isis te onderzoeken! Inmiddels had uitgeverij A3 boeken aangegeven bijzonder geïnteresseerd te zijn in deze verborgen geschiedenis. Samen met mijn broer, fotograaf Bernd Haanappel, ging ik naar Parijs. Het was een fantastische week vol ontdekkingen en openbaringen. Met vele foto’s en literatuur keerden we huiswaarts. Toen begon mijn tijd als ‘kluizenares’, want schrijven doe je immers alleen. Met de blik gericht op het onderzoek, de reflectie en het schrijfproces. Niet makkelijk als je ook nog moeder bent van 3 jonge kinderen (3, 6, 9 jaar). Maar het is gelukt en ik ben bijzonder trots op het resultaat: een prachtig vormgegeven boek met schitterende foto’s en het ware verhaal van Par-Isis…….

© zomer 2010, Karin Haanappel

Parijs zou haar naam te danken hebben aan de Egyptische godin Isis. Maar wat doet Isis in Frankrijk en waarom weten wij niet meer dat Isis zo belangrijk was, dat zelfs Parijs naar haar is vernoemd? 

Met een 18e eeuwse kaart als uitgangspunt gingen kunsthistorica Karin Haanappel en fotograaf Bernd Haanappel op zoek naar de sporen van Isis in Parijs. Op de kaart staat heel duidelijk de tempel van Isis aangegeven en dat blijkt exact de plek van de kerk Saint Sulpice te zijn, precies op de oude nulmeridiaan. Zou de huidige Saint Sulpice de Saint-sur-Isis zijn? De kerk zelf wil er in ieder geval na Dan Brown’s ‘Da Vinci Code’ niets meer van weten. De stad Parijs zwijgt ook als het graf. Maar Napoleon wist beter. Isis, de grote moedergodin uit Egypte, zou op haar boot de ‘Sterre van de Zee’ (Sirius – ster van Isis) hebben gevolgd naar een eiland met de vorm van een boot, middenin de Seine. Op dit eiland werd een tempel gebouwd op de plek waar op een schip gewoonlijk het boegbeeld staat. Het île de la cité staat symbool voor de boot van Isis en de Notre Dame voor het boegbeeld. Napoleon adoreerde deze visie, maar wilde meer. Hij liet het stadswapen van Parijs aanpassen en ontwierp een historische as die het Egypte langs de Seine moest verbeelden: van de Arc de Triomph via de Obelisk en het Louvre naar de Fontaine du Palmier. Ook kwam hij erachter dat pas in de 16e eeuw het beeld van Isis, dat heel lang gediend had als beeltenis van Maria in de kerk van Saint Germain des Prés, was verwoest. Immers, toen de Romeinen in de 4e eeuw het christendom als staatsgodsdienst instelden, was de Isis cultus in het gehele Romeinse Rijk immens populair. De Isis cultus ging over in het christendom en Maria werd symbolisch de nieuwe Isis. Maar Isis was een zwarte godin. Toen het Isis/Mariabeeld werd verwoest, ontstond er een grote verering voor La Vierge Noir de Paris en daarmee was Isis overgegaan in de Zwarte Madonna.

Karin Haanappel laat met astronomische gegevens, haar historische kennis van oude Moederculturen en veel bronnenonderzoek de sluiers over Isis verdwijnen. In dit boek neemt zij u mee op ontdekkingstocht en onthult zij de sporen van Isis in Parijs.

Indien je een pre-order doet, kun je de laatste fase van de totstandkoming van het boek meemaken! Elke maand geef ik een exclusief webinar voor de kopers van mijn boek. De opnames van deze webinars komen op een speciale boekpagina in onze online leeromgeving waar je als koper exclusief toegang toe krijgt. Dit aanbod geldt uitsluitend als je het boek als pre-order doet bij onze eigen uitgeverij Haanappel Publishers. Dus niet als je de uitgave uit 2010 hebt en ook niet als je het boek koopt zodra het verschenen is. Deze exclusieve webinars zijn echt alleen voor degenen die een pre-order doen.