Op 8 oktober 2010 zijn meer dan 100 mensen getuige van de geboorte van mijn boek Het Parijs van Isis aan de Universiteit van Tilburg. De aanleiding van het boek was de reis die ik gevraagd was te organiseren naar een Europese hoofdstad die een verbinding heeft met het vrouwelijk goddelijke. Voor mij was de keuze snel gemaakt: Parijs. Ergens had ik een keer gelezen dat deze naam afkomstig is van Par Isis (nabij Isis) en dit gegeven wilde ik dolgraag verder uitpluizen.

De geplande hand-out voor de reizigers werd mijn eerste boek! Vol trots kan ik vertellen dat het boek heel goed is ontvangen (zie recensies) en dat Biblion o.a. vermeldt dat het boek uiterst leerzaam en informatief is.

Het Parijs van Isis, mijn onderzoek naar een verborgen geschiedenis

‘Par-Isis zou in de loop der tijden verbasterd zijn tot Paris en zodoende de Franse hoofdstad haar naam hebben gegeven’. Deze uitspraak heeft mij altijd geïntrigeerd. Toen ik in het najaar van 2009 gevraagd werd om een stadsreis te organiseren naar Parijs was er geen twijfel mogelijk. Dit was de kans om eindelijk het mysterie van Par-Isis te onderzoeken! Inmiddels had uitgeverij A3 boeken aangegeven bijzonder geïnteresseerd te zijn in deze verborgen geschiedenis. Samen met mijn broer, fotograaf Bernd Haanappel, ging ik naar Parijs. Het was een fantastische week vol ontdekkingen en openbaringen. Met vele foto’s en literatuur keerden we huiswaarts. Toen begon mijn tijd als ‘kluizenares’, want schrijven doe je immers alleen. Met de blik gericht op het onderzoek, de reflectie en het schrijfproces. Niet makkelijk als je ook nog moeder bent van 3 jonge kinderen (3, 6, 9 jaar). Maar het is gelukt en ik ben bijzonder trots op het resultaat: een prachtig vormgegeven boek met schitterende foto’s en het ware verhaal van Par-Isis…….

© zomer 2010, Karin Haanappel

Parijs zou haar naam te danken hebben aan de Egyptische godin Isis. Maar wat doet Isis in de Franse hoofdstad en waarom weten wij niet meer dat Parijs naar haar vernoemd is?

Kunsthistorica Karin Haanappel is op zoek gegaan naar de verborgen geschiedenis van Parijs en ontdekte de sporen van Isis. Uitgangspunt was een oude kaart waarop een tempel van Isis staat aangegeven, precies op de plek waar nu de Saint Sulpice staat.

In de klassieke oudheid was de Isisreligie enorm populair en wijdverspreid over de mediterrane wereld. Vanuit Egypte had Isis haar weg ook buiten de oevers van de Nijl gevonden. Haar tempels behoorden in de Romeinse tijd zelfs tot de opera publica. Elke nederzetting diende een heiligdom ter ere van Una, quae es omnia, Dea Isis te hebben, wat ertoe leidde dat de Isisreligie zich al snel over het gehele Romeinse wereld verspreidde en ook op de plek terechtkwam die wij nu als Parijs kennen. Aan het eind van de vierde eeuw komt hier verandering in. Het christendom wordt tot staatsgodsdienst verheven en ‘het verhaal van de overwinnaar’ bepaalt het narratief. Wat niet past, wordt geëlimineerd, gedemoniseerd of ontkracht. Door middel van herhaling wordt de heersende visie bevestigd en bestendigd en ontstaat een nieuwe, gecreëerde waarheid. Elke herinnering aan Isis moet vernietigd worden zodat nooit zichtbaar zal zijn hoe schatplichtig het christendom aan de Isisreligie is.

Karin Haanappel laat met astronomische gegevens, haar historische kennis van egalitaire culturen en veel bronnenonderzoek de sluiers over Isis verdwijnen. In haar boek neemt zij de lezer niet alleen mee op ontdekkingstocht door Parijs, maar reist ook naar het oude Khemet (Egypte) om de wortels van de Isisreligie bloot te leggen. Niets is wat het lijkt. Le temps remettra tout en place.

 

Indien je een pre-order doet, kun je de laatste fase van de totstandkoming van het boek meemaken! Elke maand geef ik een exclusief webinar voor de kopers van mijn boek. De opnames van deze webinars komen op een speciale boekpagina in onze online leeromgeving waar je als koper exclusief toegang toe krijgt. Dit aanbod geldt uitsluitend als je het boek als pre-order doet bij onze eigen uitgeverij Haanappel Publishers. Dus niet als je de uitgave uit 2010 hebt en ook niet als je het boek koopt zodra het verschenen is. Deze exclusieve webinars zijn echt alleen voor degenen die een pre-order doen.

Interesse in het boek Het Parijs van Isis van Karin Haanappel (nieuwe uitgave 2023)

Wil je van ons een mail ontvangen zodra de nieuwe uitgave van mijn boek 'Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis' leverbaar is (en heb je geen pre-order gedaan)? Laat dan vrijblijvend je gevens hieronder achter zodat we je een mail kunnen sturen. Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar team@karinhaanappel.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.