In het Musée du Louvre in Parijs bevindt zich deze prachtige triade divine de la famille d’Isis et Osiris. Het is een van de topstukken van het Louvre, gemaakt uit puur goud en lapis lazuli. De afmetingen zijn 9 cm hoog bij 6,6 cm breed. Het beeld dateert uit de 22e dynastie (ca. 874-850 BC).

We zien Isis, de goddelijke moeder, met op haar hoofd de hiëroglief van baarmoeder (koehorens met een ronde schijf ertussen) die aanduidt dat zij de Moeder Gods is. Op de djed-pilaar zit Osiris in een foetushouding. Dit is een rituele houding die aangeeft dat hij is overleden. Naast God van de onderwereld is hij verbonden met Orion. De djed van lapis lazuli, de heilige steen van de oude Egyptenaren, toont deze verbinding tussen leven en dood en staat symbool voor de eeuwigheid en het reizen door de verschillende dimensies. Horus herkennen we aan de valkkop en de dubbele kroon van boven- en beneden Egypte op zijn hoofd. Samen met zijn moeder Isis is hij verbonden met zijn vader Osiris, wat prachtig wordt uitgedrukt door hun handen op schouderhoogte van Osiris.

Op de website van het Louvre staat vermeld: Trois figurines en or plein représentent Osiris entouré par son fils Horus et son épouse Isis. Ceux-ci lèvent la main à hauteur de l’épaule de leur père et époux en un geste protecteur. On les reconnaît à leur attributs : tiare à plumes et suaire pour Osiris, tête de faucon et double couronne royale pour Horus, disque encadré de cornes de vache pour Isis. Osiris est accroupi sur un pilier en lapis-lazuli d’un bleu intense…

Isis, Osiris en Horus vertegenwoordigen met elkaar de Egyptische drie-eenheid: God de Moeder, God de Vader en de Zoon. Het moge duidelijk zijn waar de christelijke drie-eenheid haar oorsprong heeft.

© 2017 Karin Haanappel