Maria, Sterre der Zee, is afgeleid van Stella Maris. Al voor de klassieke oudheid was deze fonkelende ster gerelateerd aan Sirius. En Sirius stond synoniem voor de godin Isis. Una, quae es omnia, Dea Isis……
In Nederland wordt Maria, Sterre der Zee, op een van de mooiste plekken van Limburg vereerd: de OLV Basiliek in Maastricht. Een schitterende Romaanse kerk. Maar ook een hele oude religieuze plek! Voordat het christendom in de 4e eeuw door de Romeinen tot staatsgodsdienst werd verheven, was dit al een heilige, sacrale plek. Men zegt dat er een klein tempeltje voor Vesta stond, wat maar een fractie is van de huidige kerk. Geloof jij het? 

Limburg is een gebied waar veel Isisbeelden zijn gevonden. Maar zij worden door Nederlandse (christelijke) archeologen als enkelen, als individuen gezien en niet met elkaar in verband gebracht. De godheid die het meest populair was voordat het christendom werd opgelegd, was niemand minder dan de godin Isis. Het is algemeen bekend dat zij in Maria is overgegaan. Is het dan toeval dat Sterre der Zee in Maastricht wordt vereerd? 

Dus gingen we op zoek naar de sporen van Isis in Nederland en hebben mooie ontdekkingen gedaan die ik ga uitwerken voor het boek Isis in Nederland.

Met iMovie heb ik een compilatie gemaakt onze bevinden. Hierbij alvast een tipje van de sluier ……

Sterre der Zee – Stella Maris

Zij die als het Licht uit de Hemel is, een fonkelende Ster die juist in donkere en moeilijke tijden een lichtpunt is dat je de weg wijst naar geluk.

Isis Stella Maris

© 2017 Karin Haanappel