Voor mijn eerste boek over Isis in Parijs ben ik regelmatig in de Franse hoofdstad geweest om in de voetsporen van de Grote Godin te treden. Voor de tweede druk – wat eigenlijk een compleet nieuw boek wordt – ben ik ook naar het thuisland van Isis gegaan en heb door Egypte getrokken. Het heeft mijn ogen geopend en eigenlijk vind ik dat je niet kunt schrijven over Egypte als je er nog nooit bent geweest.
Alles wat wij in het westen over Egypte leren, is doordrongen van onze eigen visie waarbij we gemakshalve vergeten dat Egypte in Afrika ligt. Hoewel het tegenwoordig een Arabisch land is, is de Afrikaanse authenticiteit nooit verloren gegaan. Toen ik in Nubië (regio van Aswan) arriveerde, voelde het als thuiskomen in het continent waar ik op twintigjarige leeftijd mijn hart aan had verloren. Na de middelbare school, voordat ik ging studeren, heb ik een tijd door Kenia getrokken. Ik had ‘Out of Africa’ van Karen Blixen gelezen en wilde met eigen ogen dit prachtige land ontdekken.

“I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills. The Equator runs across these highlands, a hundred miles to the North, and the farm lay at an altitude of over six thousand feet. In the day-time you felt that you had got high up, near to the sun, but the early mornings and evenings were limpid and restful, and the nights were cold.”

Bij het lezen van deze woorden, gaan mijn gedachten direct naar Afrika …..

Kenia ligt in Oost-Afrika en is min of meer via de Rift Valley verbonden met Egypte. Wanneer je de oorspronkelijke naam voor het land Egypte kent, wordt de Afrikaanse oorsprong duidelijk.

De naam Egypte is afkomstig van het Latijnse woord Aegyptus dat afgeleid is van het Griekse woord Aígyptos (Αἴγυπτος) wat weer een verbastering is van Hwt-ka-Ptah ofwel het Huis van de Ka van Ptah. In Memphis stond de tempel van de god Ptah waar deze uitspraak te lezen was. Ptah is de god die creëert vanuit zijn hart door woorden te geven aan zijn gedachten. Alles begint met een gedachte, wanneer deze vanuit een emotie ontstaat, vindt er manifestatie plaats. De wijsheid van Ptah uit zich in een enorme creativiteit. Hij staat ook bekend als de god die kon toveren met klei. Ik vind hem leuk.

De Oudegyptische naam voor het land is Khemet, wat ‘zwart land’ betekent. Meestal wordt dit uitgelegd door te verwijzen naar het vruchtbare slib dat achterbleef op de oevers van de Nijl als deze overstroomd was en waar Ptah prachtige creaties uit kon modelleren. In de online cursus over Ancient Khemet ga ik hier dieper op in. Meer informatie: www.ancientkhemet.nl

Woorden die eindigen op ‘et’ zijn vrouwelijk, denk maar aan de Egyptische naam van Isis: Iset/Auset of Bastet, Sekhmet, Noet…. Khemet is dus het land dat gedragen wordt door zwarte vrouwen. Wordt vervolgd in de nieuwe uitgave van mijn boek ‘Het Parijs van Isis, een verborgen geschiedenis’.

letters
woorden
zinnen
alinea’s
hoofdstukken
een organisch proces van voelen, laten rusten en opnieuw beleven
het schrijven van een boek is geen sinecure
het is je overgeven aan een proces dat een eigen ritme kent
tijd, ruimte en plaats bestaan niet meer
alles is Een

© Karin Haanappel | zomer 2020